Hoe hoog mag een schutting zijn?

Een schutting, muur of hek in uw achtertuin mag maximaal 2 meter hoog zijn. In de voortuin mag dit maximaal 1 meter zijn om zo het zicht van uw buren niet te beperken. Er zijn geen regels voor bomen en heggen, echter mogen deze niet te dicht bij de erfgrens staan.

Aanpassen

Als u uw schutting wilt aanpassen is het belangrijk om te weten wie de eigenaar van het hek is. Staat de schutting bijvoorbeeld precies op de erfgrens? Dan is de erfafscheiding van u en uw buren. Staat hij op uw erf, of op het erf van uw buren? Dan is de afscheiding van de eigenaar van dat erf. Het maakt in dit geval niet uit wie de schutting, het hek of de heg betaalde.

Plaatsen

Een schutting mag geplaatst worden op uw erf, of exact op de grens met de buren. Dit alles afhankelijk van hoe dit u met de buren overlegd.

Zet u de schutting om eigen grond, dan zijn de kosten voor uzelf. Wel bent u zelf volledig eigenaar van de afscheiding en is er geen afstemming nodig met uw buren om de erfafscheiding te plaatsen.

Als u ervoor kiest om de grens als locatie te gebruiken is het van belang dat u dit met uw buren kortsluit. Hoe hoog mag een schutting zijn bijvoorbeeld? U moet het eens worden over de hoogte, het uiterlijk, het onderhoud en de prijs van het hek. Er zal altijd voor de helft door elke partij verantwoordelijkheid genomen moeten worden.

 

Hoe hoog mag een schutting zijn

Schutting weghalen

Een erfafscheiding mag verwijderd worden van uw grond of van de gedeelde grens met uw buren.

Staat het hek op uw eigen grond? Dan bent u volledig bevoegd om te beslissen of u de afscheiding weghaalt of deze laat staan, hier kunnen uw buren niet over mee beslissen.

Deelt u de schutting met de buren? Dan zijn jullie beide eigenaar. Hierbij is het dus belangrijk om het eens te worden zodat er eventueel een vernieuwing kan plaatsvinden. Het kan zijn dat u er niet uitkomt met de buren, u kunt dan gebruik maken van een buurtbemiddelaar of mediator.

Bent u niet in staat het probleem met uw buren op te lossen? Dan kan het volgende wellicht een oplossing zijn:

Een schutting plaatsen op uw eigen grond. Hiervoor is geen toestemming nodig van de buren en kan u van het zicht van uw mooie nieuwe afscheiding genieten. Let op: u blijft dan wel samen met de buren verantwoordelijk voor de oude afscheiding.

Ernst van Veen

Ernst is een ijverige onderzoeker die het net afspeurt voor de handigste tips en tricks en dit zelf ook in de praktijk test. Deze praktijkkennis deelt hij graag met anderen en zo is de-wooncoach.nl ontstaan. Alles omtrent woninginrichting, verbouwen en allerlei problemen rondom het huis heeft Ernst zijn interesse gewekt. Deze interesse deelt hij maar wat graag met andere klussers en woningliefhebbers!